Relatietherapie
Een goede relatie is een dynamisch proces met ‘ups’ en ‘downs’, die ervoor zorgen dat de relatie groeit en sterker wordt. Maar zijn de problemen ernstig van aard of houden ze lang aan, dan kan dit juist een tegengesteld effect teweegbrengen en kan het verstandig zijn om hulp in te schakelen. Gestalttherapie als relatietherapie kan helpen om nieuwe inzichten te verwerven en om tot verandering te komen.
De volgende punten spelen daarbij een rol; zelfbewustzijn, zelfontwikkeling en verantwoordelijkheid.
Zelfbewustzijn
Stellen met relatieproblemen zijn zich er vaak niet van bewust dat ze zichzelf een vast ingesleten communicatiepatroon en vaste rolpatronen hebben aangemeten. Iedere onenigheid of ruzie loopt vaak op dezelfde frustraties uit. Beide partijen voelen zich onbegrepen en men raakt steeds dieper gekwetst en verder van elkaar verwijderd. Daarom is er een onafhankelijke derde persoon nodig om deze impasse op te lossen. Vaak liggen verstoringen in de persoonlijke ontwikkeling van de betreffende personen hieraan ten grondslag. Deze verstoringen komen tot uiting in gedachten, gevoelens, gedrag, taal en bewegingen en zitten zowel het evenwichtig contact met zichzelf als het contact met de ander in de weg.
Zelfontwikkeling
Gestalttherapie concentreert zich op het herstel van het evenwichtig contact met jezelf en met anderen. Je gaat bijvoorbeeld op zoek naar wat we binnen de gestalttherapie ‘onaffe zaken’ noemen. Dit zijn zaken die je voortdurend bezighouden. Het gaat om onbevredigde behoeftes of situaties waar je niet goed mee uit de voeten kunt en die zowel je persoonlijke groei als een evenwichtige relatie met anderen belemmeren. Vaak is het juist doordat je in botsing komt met anderen (in dit geval je partner) dat je erachter komt wat je kwetsbare plekken zijn. Tijdens de gestalttherapie word je uitgedaagd de confrontatie hiermee aan te gaan om zo tot verandering te komen.
Verantwoordelijkheid
In dit proces van zelfbewust worden (gewaarworden) en zelfontwikkeling speelt ook verantwoordelijkheid een essentiële rol. Hoewel je niet altijd invloed hebt op gebeurtenissen of omstandigheden die je relatie beïnvloeden, heb je wel invloed op hoe je hiermee omgaat. Het is dan ook belangrijk dat je je verantwoordelijkheid leert nemen voor de keuzes die je maakt binnen je relatie. Door je bewust te worden van hoe je in een relatie staat en van de keuzemogelijkheden die je hebt, zul je minder het gevoel hebben dat de problemen je overkomen. Jij en je partner staan zo meer open voor wat er binnen jullie relatie speelt, zodat jullie hier beter naar kunnen handelen.